verhaal
Christine

"Eens je geproefd hebt van een echt goede schoen, kan je niet meer terug"

Het gebeurt dat de kinderen van Christine haar plagend ‘mama Imelda Marcos’ noemen. Naar de voormalige presidentsvrouw van de Filipijnen wier gigantische schoenencollectie uit meer dan duizend paar bestond. Om maar te zeggen dat Christines voorliefde voor enkellaarsjes, stappers, pumps, … meer dan het verhalen waard is.

Er was niet veel nodig om Christine zoveel jaar geleden tot een bezoekje aan De Ruyte te verleiden. “Ik pikte destijds hier en daar iets op. Altijd waren het positieve verhalen. En voor je het weet, leidt een toevallige passage je de winkel in,” vertelt ze. Hoelang ze inmiddels kind aan huis is, kan ze zich nog moeilijk herinneren. Maar zij, Sam en Leen spreken dezelfde taal. Christine groeide op met een moeder die zich kon verliezen in stijlvolle outfits en die microbe ook doorgaf: “Mijn moeder genoot van de mooie dingen in het leven. Kledij en schoenen waren er daar zeker twee van. Ze was begaan met hoe ze eruit zag. Net zoals ik. Dat tikkeltje ijdelheid heb ik zeker geërfd.”

“Een schoen van twintig jaar oud behoort nog steeds tot mijn persoonlijke collectie: de afwerking, detaillering en het pascomfort zijn enorm.”

Ik probeer dingen uit en bezoek andere winkels, maar schoenen waar ik echt waarde aan hecht koop ik bij De Ruyte.

Schoenenwinkels hebben een haast magische aantrekkingskracht op Christine. Toch zweert ze trouw aan De Ruyte. “Natuurlijk probeer ik dingen uit. Als ik een schoenenwinkel voorbij loop, moet je mij er voor alle zekerheid van wegtrekken. Dan wordt het gevaarlijk,” lacht ze. “Maar schoenen waar ik echt waarde aan hecht, koop ik bij De Ruyte. Weet je, eens je geproefd hebt van een echt goede schoen, kan je niet meer terug. In mijn persoonlijke collectie zijn sommige modellen twintig jaar. Ik blijf ze dragen. De afwerking, detaillering en het pascomfort zijn enorm. Dat is de kwaliteit die De Ruyte je biedt. Als je hun schoenen verzorgt, gaan ze decennia mee. En scheelt er toch iets, dan kan je ze makkelijk laten herstellen. De schoenen zijn gestikt en niet gelijmd. Uit elkaar vallen zullen ze niet.”

Hoewel schoenen haar eerste liefde zijn, snuistert Christine soms ook naar elegante accessoires. “Ooit kocht ik bij De Ruyte een sjaal waarin de vormen van bloemen minutieus verwerkt zijn. Een ravissant en toch sober stuk. Van ver lijkt de sjaal één kleur te hebben, maar kom je dichterbij, dan merk je de enorme detaillering: allemaal zuiver handwerk. Dergelijke kledij om je heen slaan, werkt al even verslavend als je persoonlijk schoenenassortiment uitbreiden.”