verhaal
Elke

"De schoenen van De Ruyte overstijgen de trends, ze gaan seizoenen lang mee zonder ooit uit de mode te gaan.”

Ze hoefde geen witte pumps. Nogal cliché. Te braaf gewoon. Het mocht net iets meer zijn. Wat rock ’n roll. Elke gaf afgelopen zomer het ja-woord aan Dennis. Dat deed ze op schoenen van Del Carlo, die Sam voor de gelegenheid volledig personaliseerde.

Elkes eerste aankoop bij De Ruyte was een paar van Del Carlo. ‘Mijn Sammerds, zoals ze die nu nog altijd noemt. Want hoewel de schoenen inmiddels zeven jaar oud zijn, draagt ze ze nog steeds. “Ze zitten zo lekker. Sam is een vakman. Iemand met stijlgevoel ook. Del Carlo is het merk waarvoor hij zelf ontwerper is. Toen ik die schoenen destijds paste was het alsof er een nieuwe wereld openging. Je voelt meteen dat er zich een kwaliteitsproduct om je voeten sluit. Dan pas wordt het duidelijk hoeveel verschil er in schoenen kan zijn. Ik kamp met chronische pijn aan de rug. Je hebt geen idee hoe belangrijk goed schoeisel is voor mij. De kwaliteit ervan beïnvloedt mee hoe ik mij dag in dag uit voel.”

“Sam is een vakman. Iemand met stijlgevoel ook. Toen ik voor het eerste schoenen aantrok die hij ontworpen had, wist ik het meteen: als ik ooit trouw, dan kom ik hier terug. Dan wil ik schoenen die door zijn handen gegaan zijn.”

Inmiddels zijn Sam en Elke vrienden geworden. “Hij kent mijn stijl. Regelmatig stuurt hij foto’s door van nieuwe modellen: ‘Dit is iets voor jou, Elke.’ En meestal zit hij er ook knal op. Ik heb De Ruyte ooit leren kennen als die mooie winkel in Belsele met de alternatieve collectie, de schoenen die je niet meteen elders vindt. Maar je merkt gewoon aan alles dat er hier meer gaande is. Ik vind hier service terug, ambacht en vakkennis. Meteen na mijn eerste aankoop wist ik: als ik ooit trouw, dan kom ik hier terug. Dan wil ik schoenen die door Sam z’n handen zijn gegaan.”

“Mijn oog viel op een sandaalachtig model. Heel elegant, met een zachte hak. Niet te braaf, een tikkeltje gewaagd zelfs. Maar net wat ik zocht. De afwerking is nadien helemaal gepersonaliseerd in een zilverachtig python-leder.”

De dag van haar huwelijk paradeerde Elke op Del Carlo. In de aanloop naar haar grote dag had Sam enkele foto’s van modellen uit de laatste collecties laten zien. Samen bekeken ze stalen, gingen ze door afwerkingsvormen, legden ze kleuren naast elkaar. “Ik wilde geen witte pumps. Op zich heb ik een sobere kledingstijl. Die trok ik door in mijn trouwkleed. Maar mijn schoenen mochten iets extra hebben. Die mochten gerust wat extravert zijn. Op een bepaald moment viel ons oog op een sandaalachtig model. Heel elegant, met een zachte hak. Niet te braaf, een tikkeltje gewaagd zelfs. Maar net wat ik zocht. De afwerking is nadien helemaal gepersonaliseerd in een zilverachtig python-leder. Vervolgens heb ik Dennis en ons zoontje ook naar de winkel gestuurd. Allebei met hun outfit in de hand om aangepaste schoenen. En straks, als het terug zomer is, dan trekken we die schoenen gewoon opnieuw aan. Ik kijk er zelfs naar uit om ze terug te kunnen dragen. Ook dat is het mooie. De schoenen van De Ruyte overstijgen de trends, ze gaan seizoenen lang mee zonder ooit uit de mode te gaan.”